Cajsa Stina Åkerström
svenska sidan

Si vår syster Cajsa Stina
Si hur hennes flaskor skina
kära, ta hit stopet
Grina grina svälj och drick som jag

Cajsa Stina är tillbaka - med nya albumet Picknick!

Kort Biografi

Cajsa Stina, skalden Fred Åkerströms dotter, föddes 16 Augusti 1967 på Bohusgatan på Söder i Stockholm och är döpt efter Fredmans epistel av Bellman (Citerad ovan). Hon växte upp i en värld full av musik. Fred fyllde hemmet med sina kollegor, bland andra Cornelis Vreesvijk och Tom Paxton. Och var man inte hemma så gick man på krogen Gyldene Freden. Och Cajsa Stina fick följa med förstås. När Cajsa Stina var sex skildes föräldrarna och hon flyttade med sin mamma till Småland. På loven besökte hon Fred i Stockholm och reste runt med honom och hans gitarr på vägarna i hans Volvo Combi kallad Bojan.

I yngre tonåren var Cajsa Stina med och sjöng med Fred på konserthus och på visfestivaler, men i samband med hans död 1985 la Cajsa Stina musiken på hyllan och beslutade sej för att utbilda sej till arkeolog. Sedan fick hon jobb på länsmuseet i Kalmar. Hon har bland annat hittat en grav från 700-talet tillhörande en rikt smyckad 20-årig kvinna.

1991 upptäcktes hon av radioreportern Sven Ekborg mitt under en grävning, och Cajsa Stina beslöt att återvända till musikens värd igen. Senvintern '94 dök hon upp som en vårvind med singeln Fråga stjärnorna som handlade om en tjej som helt inpulsivt steg in till en astrolog. Därefter kom hennes självbetitladle album, som även innehöll Änglarna håller hov ikväll och som sålde 130 000 ex.

Samma år åkte Cajsa-Stina med rocktåget tillsammans med Orup, Magnus Uggla och Just D. Rocktåget var något som ett tag var något av ett måste för båda rävar och stjärnskott inom svensk pop och rock. En kille som heter Mikael Albrecht tog några kort från den turnén som du hittar här!

Därfter tröttnade Cajsa Stina på rampljuset ett tag, sökte sej ut till sin 1800-talsgård i Halltorp utanför Kalmar i Småland och klippte av sej det krulliga håret. Och två år senare, dvs våren '96 var Cajsa Stina tillbaka med Klädd för att gå som bla bland annat innehåller Socker, knäckebröd och choklad, om kärlek vid förta ögonkastet i närbutiken samt låten om den ensamma flickan på bion: Långt härifrån.

Våren 1999 kom hennes nästa album Cirklar. Cirklar tog vid där Socker... slutade, och man kände lätt igen Cajsa-Stinas speciella sound. Fast nästa album ska bli annorlunda, lovade hon då.

År 2000 såg vi inte mycket av Cajsa-Stina, men under hösten dök hon upp som medverkande på den norske sångaren Finn Kalviks album Imellom to evigheter. Hon sjöng duett med honom i låten Trostevise, en låt som ursprungligen skrevs som en instrumental av ABBAs Benny Andersson till dennes album November 1989, och som nu har tonsatts av Finn Kalvik.

Och året därpå trillade samlingsalbumet En bit på väg ned på skivdiskarna.

Sen slog hon ihop sej med med riksspelmannen Åsa Jinder och medverkade på ett par låtar på hennes album. Låten Av längtan till dig blev etta på svensktoppen sommaren 2001. Cajsa Stina firade det med en skål jordgubbar och ett kvällsdopp i sjön. Och samarbetet mellan de två fortsatte. Den 6 juni spelade Cajsa Stina och Åsa på Nalen i Stockholm och fortsatte med fler spelningar under sommaren. Dessutom planerar dom att göra en hel skiva tillsammans. Åsa ska skriva texter och göra musik och Cajsa Stina ska sjunga.


Åsa Jinder

Men innan dess har Cajsa Stinas egen soloplatta landat på diskarna och Cajsa Stina hoppas naturligtvis på succéer i stil med Fråga Stjärnorna och Långt härifrån. Cajsa-Stina har även skrivit en del låtar åt andra artister, bland annat Salt åt Lill Lindfors. Och nu skriver Cajsa Stina på en släktkrönika om kvinnorna i hennes blodlinje, och hon har även en spännande roman på gång!

Och i oktober åker hon ut på turné, den första på egen hand nånsing.

Fästmannen bor i Uppsala, heter Adam och är son till den amerikanske jazzmusikern Art Farmer. Nyårsaftonen 1997 förlovade dom sej och är nu lyckliga särbor. I låten Två sjunger Cajsa Stina om när hon träffade Adam. Cajsa har även umgåtts med tanken på att bilda familj. Hon kan tänka sej att adoptera ett barn. Och då är det bra med en mormor nära inpå. Cajsa-Stinas mamma bor vägg i vägg. Hennes hundar heter Resmus och Rasmus.

Diskografi

Cajsa Stina

 1. Fråga Stjärnorna
 2. Änglarna håller hov ikväll
 3. Du (vill se dig igen)
 4. Om jag var din flicka
 5. Minnen
 6. Vill du veta vem jag är
 7. Glöm inte bort
 8. Som en blixt (en klarblå dag)
 9. Alla blickar du gav
 10. Mirakel

Klädd för att gå

 1. Kom
 2. Om bara för en dag
 3. Socker, knäckebröd & choklad
 4. Långt härifrån
 5. Klädd för att gå
 6. Kanske en ängel
 7. Tänk om
 8. Tid för att tänka
 9. Lyckan kommer lyckan går
 10. Mitt hjärtas begär

Cirklar

 1. Cirklar
 2. Vänd dej om
 3. Revansch
 4. Skärvor
 5. Rytm
 6. Släck ljuset och kom
 7. Två
 8. Lågtryck
 9. Nu
 10. Vintermörker (kom kom kom)

En bit på väg - Cajsa Stina Åkerströms bästa

 1. Vintermörker (kom kom kom)
 2. Fråga Stjärnorna
 3. Änglarna Håller Hov Ikväll
 4. Långt Härifrån
 5. Mirakel
 6. Du (Vill Se Dig Igen)
 7. Vill Du Veta Vem Jag Är
 8. Vänd Dig Om
 9. Cirklar
 10. Släck Ljuset Och Kom
 11. Socker, Knäckebröd Och Choklad
 12. Kom
 13. Tröstevisa
 14. Långt Härifrån (akustisk version)
 15. Av Längtan Till Dig
 16. Visa Från Utanmyra

Picknick

 1. Enkel Resa
 2. Allt är relativt
 3. Härlig dag
 4. Picknick
 5. Någon Däruppe
 6. Feber
 7. Som vanligt
 8. Flugan i rummet
 9. Tid
 10. Himmel över Dig
 11. Outro

Länkar

 • Den officiella sidan
 • Warner's sida
 • Swedish Music Net Resources


 • Hem
  Av Linda Granqvist 2002